GREGORIÁN ISTENTISZTELET

2016. június 18-án, vasárnap, különleges istentiszteletet tartottunk gyülekezetünkben. A Gregorián Társaság "Élő Gregorián - Hangzó Árpád-Kor" programsorozatának keretében istentiszteletünkön énekes szolgálatot végzett a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Scholája Ruthner Judit vezetésével.
 
"2010. óta zajlik a Gregorián Társaság „Élő gregorián – Hangzó Árpád-kor” országos programsorozata, amelynek célja, hogy bemutassa, hogyan kelnek életre az Árpád-kori templomok falai, amikor azt „hallják”, amit fénykorukban, és így a liturgiában részt vevő emberek is átélhetik a régi korok idejét. A Gregorián Társaság alapvető célja a gregorián ének ápolása, művelése, terjesztése és megszerettetése, mivel ez az ének olyan erőt képvisel, ami lélek- személyiség- és közösségfejlesztő erővel bír, kortól és nemtől, hittől és vallástól függetlenül, mivel egyetemes és művészi értékei mindenkire hatnak. A scholák (énekegyüttesek) Árpád-kori templomokban végzett liturgikus szolgálatai során világossá válik az egyetemes kultúra a hazai örökség összefonódása, a kereszténység ősi imádságain keresztül létrejön egy híd a jelen és a múlt között. Hálát adunk az Úrnak, hogy a szent liturgiában dicsérhetjük Őt azon a nyelven, amely időben összeköt múltat és jövőt, dimenzióban pedig a kereszténység öt ( ! ) égtáját."- olvashatjuk a Gregorián Társaság programsorozatra készült szórólapjában.
Köszönjük ezt a különleges istentiszteletet, az énekes szolgálatot, amely valóban hangulatában valóban felidézte számunkra a hangzó középkort, összekötve bennünket a múlttal.