vasárnap, január 26, 2020

gylogo blue

 

 

 

2019. október 12.

Pápai kirándulás


2019. október 12-én délután gyülekezetünk néhány tagjával Pápára kirándultunk. A Pannonia Reformata református múzeum volt úticélunk. Ehhez a kiállításhoz kicsit nekünk is közünk van, hiszen gyülekezetünk presbitere Kisantal Tibor a kiállítás grafikai- és látvány elemeit tervezte és dolgozta ki.
 
H20191012 
Kedves meglepetésként egyházkerületünk főjegyzője: Köntös László fogadott bennünket, és vezetett a kiállítás mélységeibe. Igazán megtisztelő volt ez a találkozás!
 
Maga az állandó kiállítás, amelynek címe „Hajlék az örökkévalóságban”, valóban olyan, mint egy interaktív istentisztelet. A kiállított tárgyak nemcsak régiségükről beszélnek, hanem a melléjük társított magyarázó szövegek révén arról a többletről is, ami mögöttük van. A kiállítás a kegyességtörténetre koncentrál. Ezért a kiállítás nem a dunántúli reformátusság múltjának történeti-kronologikus bemutatását, hanem biblikusan, Jézus Krisztus életéről szóló bibliai híradás menetét követi, amelyre a keresztyén református ünnepek is épülnek.
 
A múzeum alagsorában pedig egy valódi egyiptomi múmiát tekinthet meg az ember. Az óegyiptomi koporsó és múmia a gyűjtemény különlegessége, világviszonylatban is kuriózumnak számító látnivalója. Hasonló, egyedi ikonográfiával díszített egyiptomi szarkofág a Vatikáni Múzeumban, berlini-, illetve koppenhágai gyűjteményekben látható.
 
Összességében egy nagyon szép és tartalmas délutánt tölthettünk együtt.
 
 

 

 

X

Figyelem!

Az oldalon olvasható írások, és a honlapon használt képek jogvédettek. Gyülekezetünk tulajdonát képezik! Köszönjük, hogy ezt tiszteletben tartja!"