Isten hozott gyülekezetünk honlapján!

Templomlátogatás

Alapítványunk

Iskolánk

Legújabb igehirdetés

Az élők Istene

Igehely: Márk 12,18-27. | Hosszúság: 27:55
2017. november 19.
Szabó J. Róbert

Régebbi igehirdetések

A császár vagy Isten?

Igehely: Márk 12,13-17. | Hosszúság: 25:42
2017. november 12.
Szabó J. Róbert

Mennyi időnk van hátra?

Igehely: Márk 12,1-12. Hosszúság: 26:23
2017. november 05.
Szabó J. Róbert

all semons

Események


November
21Kedd | 18:00 - 19:00 Kedd Esti Varrás 
22Szerda | 18:00 - 19:00 Szerdai bibliakör 
23Csütörtök | 18:00 - 19:00 Csütörtöki bibliakör 
26Vasárnap | 10:00 - 11:00 Istentisztelet 

ÓRIÁSOK CSONTVÁZAIRA BUKKANTAK KÍNÁBAN

Ötezer évvel ezelőtt élt, szokatlanul magas és erős emberek maradványait fedezték fel régészek Kína keleti részén.

A Santung tartományban feltárt sírokból előkerült csontok 1,9 méter és 1,8 méter magas emberekről árulkodnak. És ez csupán a csontszerkezet. "Amennyiben ez az ember tényleg létezett, akkor egészen biztosan magasabb volt 1,9 méternél" - mondta Fang Huj, a Santungi Egyetem munkatársa.

A régészek 2016 óta végeznek ásatásokat a Csiaocsia nevű falunál: 104 épület maradványait, 205 sírt és 20 áldozati gödröt tárnak fel. A romok a késő neolitikus Lungsan-kultúra idejéből származnak. Fang szerint a Lungsan-kultúra idején a Sárga folyó középső és alsó szakaszán már léteztek mezőgazdasági települések és bőséges, változatos táplálékforrások álltak az emberek rendelkezésére, akiknek a fizikai felépítése is megváltozott. A köles volt a legfőbb gabonaféle, és az emberek már disznót is tartottak. A sírok egy részében disznócsontokat és fogakat találtak.

Az „óriások” sírjai a többiekéhez képest nagyobbak voltak. Ezek az emberek feltehetőleg magas társadalmi ranggal bírtak és megengedhették maguknak a jobb élelmeket. Santung tartomány lakói egyébként a magasságukat tartják az egyik legmeghatározóbb ismertetőjegyüknek. Mindezt a hivatalos statisztikák is alátámasztják: 2015-ben egy Santungban élő 18 éves férfi átlagmagassága 1,753 méter, míg az országos átlag 1,72 méter volt. (A régió híres szülöttei közé tartozó Konfuciusz is állítólag nagyjából 1,9 méter magas volt.)

Az ásatási munkálatokat végző régészek szerint a házak romjai arra utalnak, hogy az emberek egészen kényelmes körülmények között éltek, otthonaikban például különválasztották a hálószobát és a konyhát, színes edényeket és jáde tárgyakat használtak, valamint csatornákat is kiépítettek. Ötezer évvel ezelőtt ez a terület lehetett a mai Santung tartomány északi részének politikai, gazdasági és kulturális központja.

Origo.hu

Jövőkép | Küldetésnyilatkozat

Jövőkép | Küldetésnyilatkozat

Mi, a Litéri Református Gyülekezet tagjai olyan közösséggé kívánunk válni, amely minden megnyilatkozásával Istent akarja magasztalni. Olyan nyitott otthonná kívánunk lenni, ahová bizalommal jönnek az emberek, akik menedéket és gyógyulást keresnek, és ahol a szabadító Krisztussal találkozhatnak. Olyan erős bázissá kívánunk lenni az Istentől elidegenedett világban, amely felkészíti és bátorítja tagjait Jézus Krisztus hűséges követésére, és az örömhír hirdetésére. Jézussal a világért!