if fbook  if ytube  if g plus

2018. július 20. Péntek

welcome

ALAPÍTVÁNYUNK

A Litéri Református Templomért Alapítvány célja gyülekezeti életünk támogatása.

TEMPLOMUNK

Információk templomunk látogathatóságáról.

ISKOLÁNK

Ugrás a Litéri Református Általános Iskola honlapjára!

Legújabb igehirdetés

TÁBITA

Igehely: ApCsel 9,31-43
Igehirdető: Szné Mayer Melinda

Előző igehirdetések

MA MÉG LEHET!

Igehely: Zsidók 12,16-17
Igehirdető: Szabó J. Róbert

ÚTRAVALÓ

Igehely: 2Korinthus 4,6-11
Igehirdető: Szabó J. Róbert

all semons

Kiemelt alkalmaink

VASÁRNAPI ISTENTISZTELET

VASÁRNAPI ISTENTISZTELET

Minden vasárnap de 10:00 óra

SZERDAI BIBLIAKÖR

SZERDAI BIBLIAKÖR

Nyári szünet.

CSÜTÖRTÖKI BIBLIAKÖR

CSÜTÖRTÖKI BIBLIAKÖR

Nyári szünet.

2017. július 07.

sanctum elv

ÓRIÁSOK CSONTVÁZAIRA BUKKANTAK KÍNÁBAN

Ötezer évvel ezelőtt élt, szokatlanul magas és erős emberek maradványait fedezték fel régészek Kína keleti részén.

A Santung tartományban feltárt sírokból előkerült csontok 1,9 méter és 1,8 méter magas emberekről árulkodnak. És ez csupán a csontszerkezet. "Amennyiben ez az ember tényleg létezett, akkor egészen biztosan magasabb volt 1,9 méternél" - mondta Fang Huj, a Santungi Egyetem munkatársa.

A régészek 2016 óta végeznek ásatásokat a Csiaocsia nevű falunál: 104 épület maradványait, 205 sírt és 20 áldozati gödröt tárnak fel. A romok a késő neolitikus Lungsan-kultúra idejéből származnak. Fang szerint a Lungsan-kultúra idején a Sárga folyó középső és alsó szakaszán már léteztek mezőgazdasági települések és bőséges, változatos táplálékforrások álltak az emberek rendelkezésére, akiknek a fizikai felépítése is megváltozott. A köles volt a legfőbb gabonaféle, és az emberek már disznót is tartottak. A sírok egy részében disznócsontokat és fogakat találtak.

Az „óriások” sírjai a többiekéhez képest nagyobbak voltak. Ezek az emberek feltehetőleg magas társadalmi ranggal bírtak és megengedhették maguknak a jobb élelmeket. Santung tartomány lakói egyébként a magasságukat tartják az egyik legmeghatározóbb ismertetőjegyüknek. Mindezt a hivatalos statisztikák is alátámasztják: 2015-ben egy Santungban élő 18 éves férfi átlagmagassága 1,753 méter, míg az országos átlag 1,72 méter volt. (A régió híres szülöttei közé tartozó Konfuciusz is állítólag nagyjából 1,9 méter magas volt.)

Az ásatási munkálatokat végző régészek szerint a házak romjai arra utalnak, hogy az emberek egészen kényelmes körülmények között éltek, otthonaikban például különválasztották a hálószobát és a konyhát, színes edényeket és jáde tárgyakat használtak, valamint csatornákat is kiépítettek. Ötezer évvel ezelőtt ez a terület lehetett a mai Santung tartomány északi részének politikai, gazdasági és kulturális központja.

Origo.hu

Gyülekezeti hírek

X

Figyelem!

Az oldalon olvasható írások, és a honlapon használt képek jogvédettek. Gyülekezetünk tulajdonát képezik! Köszönjük, hogy ezt tiszteletben tartja!"