if fbook  if ytube  if g plus

2018. október 18. Csütörtök

welcome

ALAPÍTVÁNYUNK

A Litéri Református Templomért Alapítvány célja gyülekezeti életünk támogatása.

TEMPLOMUNK

Információk templomunk látogathatóságáról.

ISKOLÁNK

Ugrás a Litéri Református Általános Iskola honlapjára!

Legújabb igehirdetés

MI AZ ISTEN AKARATA?

Igehely: 1Thessz. 4,3a
Igehirdető: Szabóné M. Melinda

Előző igehirdetések

TÖBB KRISZTUST!

Igehely: Kolossé 1,12-22.
Igehirdető: Szabó J. Róbert

ISTEN VÁLTOZÁSRA HÍV!

Igehely: Nehémiás 13.
Igehirdető: Szabó J. Róbert

all semons

Kiemelt alkalmaink

VASÁRNAPI ISTENTISZTELET

VASÁRNAPI ISTENTISZTELET

Minden vasárnap de 10:00 óra

SZERDAI BIBLIAKÖR

SZERDAI BIBLIAKÖR

Minden szerdán 18:00 órakor.

CSÜTÖRTÖKI BIBLIAKÖR

CSÜTÖRTÖKI BIBLIAKÖR

Minden csütörtökön 18:00 órakor.

Idézhető idézetek

“Bár egy hozzám hasonló engedetlen szolgának van oka félni a haláltól, egy olyan irgalmas Úr elé, mint te, nem félelemmel indulok.”

John Donne

“Ha nem vagyunk hálásak a létünkért, akkor nem tudjuk, hogy kik vagyunk, és még nem fedeztük fel, hogy mit jelent a létezésünk és az életünk.”

Thomas Merton

“Hogy megmaradjunk Isten kezében, hogy bizakodjunk, ahhoz az kell, hogy bizonyos fokig abbahagyjuk az önmagunkhoz való ragaszkodást.”

Richard Rohr

“Van egy kapocs az ég és föld között. Ha ezt a kapcsolt megtalálod, minden értelmet nyer, még a halál is. De ha elvéted, minden elveszíti az értelmét, még az élet is.”

John H. Groberg

“Mérhetetlen megkönnyebbülés tudni azt, hogy Isten illúziók nélkül szeret... azt akarja, hogy a barátja legyek, s Fiát halálra adta értem, hogy ez lehetővé váljék.”

J. I. Packer

“…a kereszténység nem egy vallási rendszer, csupán emberek, akik Jézust követik…”

Donald Miller

“Krisztus kezei elég erősek ahhoz, hogy megtartsák a világegyetemet, és elég gyengédek ahhoz, hogy letöröljék a könnyeinket.”

William Barclay

“Aki az Írást nem csak azért veszi kézbe, hogy informálódjon, hanem azért, hogy formálódjon, aki nem csak olvasgatja az Írást, hanem hagyja, hogy az olvasson őbenne, az az élő Istennel találkozva igazi csodát élhet át.”

Szalai András

“Már a mennyekbe vezető út is végig mennyország. És a pokolba vezető út végig pokol. Nem végül, hanem már közben, már most is.”

Richard Rohr

“Az istentisztelet legmélyebb szintje az, amikor a fájdalom ellenére dicsérjük, (...) s mikor távolinak tűnik, akkor is szeretjük.”

Rick Warren

A keresztény ember nem a maga törvénye szerint él. (...) Nincs kezében sem élete, sem halála; csak az Igében lel rá mindkettőre.”

Dietrich Bonhoeffer

“Nem szabad túl hamar megszabadulnunk a fájdalomtól, mielőtt megtalálnánk azt, amit tanítani akar nekünk.”

Richard Rohr

"Ha hallgatsz, szeretetből hallgass; ha kiáltasz, szeretetből kiálts; ha korholsz, szeretetből korholj; ha kímélsz valakit, szeretetből kíméld..."

Szent Ágoston

“Naponta küzdenünk kell saját önzésünk sárkányai ellen, amelyek szüntelenül a rossz felé próbálnak rángatni bennünket.”

Böjte Csaba

“Hit az, amikor a változó hangulatod ellenére ragaszkodsz azokhoz a dolgokhoz, melyet az értelmed egyszer már elfogadott.”

C.S. Lewis

2018. január 20.

sanctum elv

Az ötven legveszélyesebb ország

Az Open Doors nevű nemzetközi szervezet idén is közzé tette éves jelentését a világban zajló keresztyénüldözésről. Ebben a szakemberek 2017-ben is ötven ország tendenciáit mutatják be, amelyek közül tavaly harmincban növekedett a keresztyénüldözés mértéke. Megközelítőleg 215 millió keresztyén ember szenved el extrém mértékű üldöztetést hitéért. A szervezet az országokat az élet öt területén - személyes hit, család, közösség, egyház és társadalom - tapasztalható üldöztetések fajtái és szintjei szerint rangsorolja.

 

Az üldöztetés legfőbb jellemzői

A jelentés szerint a keresztyénüldözés legfőbb forrása világszerte a radikális iszlám elnyomás, ami újabb és újabb területeket von uralma alá: Ázsiában a Fülöp-szigeteket, Bangladest és Indonéziát, Afrikában Egyiptomot, Nigériát és Szomáliát. A folyamatot tovább erősítik a vallási nacionalizmus túlkapásai. A hatalmukat féltő kormányok az adott ország többségi vallását használják fel a keresztyének és más vallásúak háttérbe szorítására. Míg Indiában és Nepálban a hindu nacionalizmus, Mianmarban és Srí Lankán a buddhizmus alapozta meg így az egyeduralmát.

A közép-ázsiai üldöztetés leginkább Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban, Kazahsztánban és a listára első ízben felkerülő Azerbajdzsánban nőtt meg az utóbbi időkben. Ez elsősorban az iszlám helyi újraéledésére vezethető vissza, ami a többségi társadalom és a nacionalista, iszlámot előnyben részesítő kormányzatok kettős nyomásaként nehezedik a keresztyének mindennapjaira.

 

A lista első húsz országa, amelyben kimagasló a keresztyének üldözése:

1. Észak-Korea        11. India
2. Afganisztán         12. Szaúd-Arábia
3. Szomália             13. Maldív-szigetek,
4. Szudán               14.Nigéria
5. Pakisztán            15. Szíria
6. Eritrea                16. Üzbegisztán
7. Líbia                   17. Egyiptom
8. Irak                    18. Vietnám
9. Jemen                 19. Türkmenisztán
10. Irán,                 20. Laos

Kettős fenyegetettség

A jelentés külön szól a nők helyzetéről, akik keresztyénként kettős üldöztetés áldozatai. A lista országaiban naponta átlagosan hat nőt erőszakolnak meg vagy zaklatnak szexuálisan. Muszlim házasságba kényszerítésük egyet jelent keresztyén hitük feladásával. A kutatók a vizsgált országokban 2260 nők elleni incidenst regisztráltak, ez a szám azonban csak azokat az eseteket jelenti, amikor a nők bátorságukat összeszedve megvallották a történteket, vagyis töredéke a valóságnak. David Curry, az Open Doors amerikai vezetője, látva az összesített értékeket, úgy fogalmazott: tovább kell folytatni a vezetők körében a vallásszabadság fontosságának és védelmének hirdetését.

Terror testközelben

„Édesanyám csupán egyetlen imát tanított nekem: »Istenem, Istenem segíts meg! « Ezt minden nap elmondom a családomért és a hazámért” – ismerhetjük meg az észak-koreai Hanna történetét az Open Doors jelentéséből. Mindig is ez az ima nyújtott támogatást neki és családjának a nehézségekben. A világ első számú keresztyéneket üldöző országában Hannát és férjét munkatáborba vetették hitükért, ahol házastársa a szörnyű kínzások közepette meghalt. Hanna éveket töltött távol a családjától és gyermekeitől, majd az egyik szomszédos, biztonságosabb országba szökött. A történteket csak most, viszonylagos szabadságában merte megosztani, azonban az övéhez hasonló esetek többsége továbbra is az észak-koreai börtönök kibeszéletlen titka marad.

Tények

• Legnagyobb mértékben Egyiptomban, Indiában, Líbiában, Kazahsztánban, Tádzsikisztánban és Törökországban nőtt meg a keresztyénüldözés.
• Nepál és Azerbajdzsán is csatlakozott az Open Doors listájához, viszont a Comore-szigetek és Tanzánia lekerült róla.
• A legtöbb keresztyének elleni erőszakos tevékenységet Pakisztánban jegyezték fel.
• A lista ötven országa közül harmincötben a radikális iszlám felelős a keresztyének elnyomásáért.
• Az elmúlt évben 3066 keresztyént öltek meg hitéért, 1252 embert raboltak el és 793 templomot ért támadás.

Az Indiában szolgáló lelkipásztort, Rohant és feleségét, Neha-t egy késő este lepte meg a feldühödött tömeg: egy falubeli fiú keresztyén hitre térítésével vádolták a párt. A közösség vezetői ezt mindenáron meg akarták bosszulni. „Addig ütöttek a feleségemmel együtt, míg szinte el nem véreztünk, aztán a kövekhez vágták legkisebb gyermekünk. Ez olyan erős traumaként érte a feleségemet, hogy el is vetélt” – olvashatjuk a megrázó részleteket. Nem volt kérdés: ha életben akarnak maradni, el kell hagyniuk az otthonukat. Az Open Doors helyi segítője juttatta megfelelő orvosi ellátáshoz őket. Az üldöztetés majd a támogatás azonban csak megerősítette a házaspárt hitében és szolgálatában, az üldözöttek megsegítésében. Indiában az üldöztetések ellenére is növekszik a keresztyének száma, ami csak még inkább Isten közelségét hirdeti az embereknek.   

A nigériai Yakubu esete is csupán egy a Boko Haram, a helyi radikális iszlám szervezet túlkapásai közül. Egy éjjel a csoport katonái riasztották fel: ajtaját betörték, mindenét elvették, majd nyakát több helyen is megvágták. Istennek hála, túlélte a támadást, de a szeme, szája, orra és füle körüli hegek örökre nyomai a szörnyű éjszakának. Az Open Doors-on keresztül sikerült nyak és gerincműtétet végezni rajta, fájdalmai enyhítésére. Yakubu úgy véli, élete Isten hűségének és szeretetének kézzel fogható bizonysága. 

Összeállította: Szoták Orsolya

Forrás: www.opendoorsusa.org

 

 

 Református.hu

Gyülekezeti hírek

KERTI PARTI

2018.08.15

HÍRARCHÍVUM

2018. év
X

Figyelem!

Az oldalon olvasható írások, és a honlapon használt képek jogvédettek. Gyülekezetünk tulajdonát képezik! Köszönjük, hogy ezt tiszteletben tartja!"