all semons

Legújabb igehirdetés

Nehemias calendar 2018. január 14.
title A várakozás értelme
bible Nehémiás 2,1-10.
pastor Szabó J. Róbert
pdf    Olvasás letoltes  Letöltés time 29:10

Következő esemény

BŐJTI ÚRVACSORA

Gyülekezeti hírek

Gyülekezetünk' 2017

30
2018. január 14....
Elolvasom

Gyülekezeti imahét

10
2018. január 11....
Elolvasom

Presbiteri eskütétel

30
2018. január 07...
Elolvasom

HA BÉKA LENNÉK JOBBAN VÉDENÉNEK

Nikodémusz metropolita, Moszul szír ortodox érsekének nyája az egyike azoknak, akik még beszélik Krisztus nyelvét, az arámi nyelvet a világon.

Biztonságra és jogrendre van szüksége a keresztényeknek Irakban, de úgy tűnik, ezt senki sem kínálja fel számukra” – nyilatkozta Dauod Matti Sharaf, moszuli szír ortodox érsek a National Catholic Register amerikai katolikus lapnak.

Nikodémusz metropolita volt az utolsó püspök, aki elhagyta Moszult, amikor az ún. Iszlám Állam elfoglalta az iraki várost 2014-ben. Az ortodox főpásztor azzal vádolja az amerikai vezetőket és szövetségeseiket, hogy tönkretették hazáját A beszélgetésben kemény szavakkal illeti a Nyugatot, amely a békák jólétét előrébb helyezi a keresztényekénél. Véleménye szerint a Nyugatnak fel kell ébrednie az iszlám fenyegetése miatt. Az ortodox főpásztor azzal vádolja az amerikai vezetőket és szövetségeseiket, hogy tönkretették hazáját, Irakot.

A 40 éves metropolitától az Egyesült Királyság decemberben megtagadta a beutazási engedélyt annak ellenére, hogy hivatalos meghívást kapott egy találkozóra Károly herceggel. Az amerikai katolikus újsággal megosztotta nézeteit az iszlámról és kiemelte miért értékeli nagyra a példát, amelyet Magyarország mutat a közel-keleti keresztények iránti tisztelet terén.

"Nem térhetünk vissza, hogy újjáépítsük otthonainkat és templomainkat valós biztonság nélkül, szóbeli garanciákra alapozva Az iraki helyzet kapcsán a moszuli szír ortodox érsek elmondta: „az olyan rossz, hogy senkiben nem bízhatunk magunk körül. Most mindenki a falvakba való visszatérésről beszél a Ninivei-fennsíkon és Moszulban, de ez nem jó ötlet. Nem térhetünk oda vissza, hogy újjáépítsük otthonainkat és templomainkat valós biztonság nélkül, pusztán szóbeli garanciákra alapozva. A biztosíték nem az iraki vagy a kurdisztáni kormánytól kell jöjjön, hanem a nemzetközi közösségtől és az ENSZ-től. Ha nem kapunk ilyen garanciákat, butaság lenne a visszatérés. Az ún. Iszlám Államot támogató arab lakosság még mindig ott van és el akarja venni földjeinket, falvainkat. Egyelőre minden a régi, az országot ellenőrzés alatt tartó pártok nem változtak, nincs erős kormány Bagdadban” – fogalmazott keserűen Nikodémusz metropolita. - "A saját földünkön fogunk meghalni, az nem megoldás, hogy elhagyjuk országunka."

"Ha nem mehetnek vissza illetve nem kapnak garanciákat, az USA és Európa elsőbbséget kellene, hogy adjon a keresztényeknek a bevándorlás esetén?" – hangzott a következő kérdés.

Nem, a saját földünkön fogunk meghalni. Az nem megoldás, hogy elhagyjuk országunkat. A megoldás az, hogy segítenek nekünk itt maradni. Ez egy történelmi és szent föld számunkra” – nyomatékosította a moszuli szír ortodox érsek. Tekintsenek bennünket akár békáknak, azt is elfogadjuk, csak védjenek meg minket Az új amerikai elnök kapcsán elmondta: „Meg kell próbálni ezt a másfajta politikai utat. Obama, Clinton és Bush régi politikai vonala tönkretette az életünket és az országunkat. Mindent elveszítettünk: templomainkat, kolostorainkat, otthonainkat, még méltóságunkat is”. „Az Egyesült Államok és azok, akik támogatják az USA-t mind felelősek Irak elpusztításáért. Újjá kellene építeniük az országot, ha hisznek az emberi jogokban.

Egy szír hívő Ausztráliában földet vett és építeni akart házakat, hogy eladja. A sydneyi kormány nem adott rá engedélyt, mert a földjén találtak nyolc védett békát, ezért újabb hatalmas költségek után egy másik helyen kellett elkezdenie az építkezést.” A moszuli szír ortodox érsek ezután feltette a kérdést: „Nekünk, akik Jézus nyelvét beszéljük, pedig nincsenek jogaink, hogy bárki is megvédjen bennünket? Tekintsenek bennünket akár békáknak, azt is elfogadjuk, csak védjenek meg minket, hogy földünkön maradhassunk. Amikor Magyarországról van szó, büszke vagyok erre az országra."

Az amerikai katolikus lap újságírója ezt követően rákérdezett, hogy vajon Trump elnöknek is fel kellene-e állítania egy államtitkárságot az üldözött keresztények védelmére?

A moszuli szír ortodox érsek válaszában hangsúlyozta: „Amikor Magyarországról van szó, büszke vagyok erre az országra. Remélem és imádkozom, hogy Amerika hasonlóan cselekedjen, mert végre először érzem magam elismert kereszténynek egy nyugati országban, mint Magyarország. A magyar kormány egymillió dollár támogatást nyújt számunkra, tisztelettel van irántunk és úgy érezzük, hogy keresztény országban vagyunk. Ezt nem érzem Amerikában vagy Európában.

Erős kormányra lenne szükség Bagdadban és jogrendre A muzulmánokkal való együttélés kapcsán Nikodémusz metropolita rámutatott: „Ez csak a jogrend, a társadalom és a rendőrség segítségével lehetséges. És ez a probléma. Egy erős kormányra lenne szükség Bagdadban és jogrendre. Ezek nélkül nem élhetünk együtt senkivel keresztényként. Itt a kurdisztáni Erbilben békében élünk, mert van egy erős kormány, jogrend, ami védelmez bennünket” – zárta interjúját Nikodémusz metropolita, Moszul szír ortodox érsek a National Catholic Register amerikai katolikus lapnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Jövőkép | Küldetésnyilatkozat

Jövőkép | Küldetésnyilatkozat

Mi, a Litéri Református Gyülekezet tagjai olyan közösséggé kívánunk válni, amely minden megnyilatkozásával Istent akarja magasztalni. Olyan nyitott otthonná kívánunk lenni, ahová bizalommal jönnek az emberek, akik menedéket és gyógyulást keresnek, és ahol a szabadító Krisztussal találkozhatnak. Olyan erős bázissá kívánunk lenni az Istentől elidegenedett világban, amely felkészíti és bátorítja tagjait Jézus Krisztus hűséges követésére, és az örömhír hirdetésére. Jézussal a világért!