ELÉRHETŐSÉGEINK

LITÉRI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET

Asz: 19897363-1-19
Szsz: 12082104-01523422-00100000

PROGRAMOK | ESEMÉNYEK


Szeptember
24Vasárnap | 10:00 - 11:00 Istentisztelet 
28Csütörtök | 18:00 - 19:00 Csütörtöki bibliakör 
29Péntek | 18:00 - 20:00 Filmklub 

Október
1Vasárnap | 10:00 - 11:00 Istentisztelet 

2017. szeptember 17.
Szabó J. Róbert

MERRE TOVÁBB?

Márk 11,12-21.

Mark evangelium
    

ÖSSZES IGEHIRDETÉS

TEMPLOM

TEMPLOM LÁTOGATÁS

PROGRAMOK

ESEMÉNY|PROGRAM

ISKOLÁNK

ISKOLÁNK HONLAPJA

ALAPÍTVÁNY

ALAPÍTVÁNYI INFÓK

  • Filmklub
  • Kiállításmegnyitó
  • Reformáció' 500

HA BÉKA LENNÉK JOBBAN VÉDENÉNEK

Nikodémusz metropolita, Moszul szír ortodox érsekének nyája az egyike azoknak, akik még beszélik Krisztus nyelvét, az arámi nyelvet a világon.

Biztonságra és jogrendre van szüksége a keresztényeknek Irakban, de úgy tűnik, ezt senki sem kínálja fel számukra” – nyilatkozta Dauod Matti Sharaf, moszuli szír ortodox érsek a National Catholic Register amerikai katolikus lapnak.

Nikodémusz metropolita volt az utolsó püspök, aki elhagyta Moszult, amikor az ún. Iszlám Állam elfoglalta az iraki várost 2014-ben. Az ortodox főpásztor azzal vádolja az amerikai vezetőket és szövetségeseiket, hogy tönkretették hazáját A beszélgetésben kemény szavakkal illeti a Nyugatot, amely a békák jólétét előrébb helyezi a keresztényekénél. Véleménye szerint a Nyugatnak fel kell ébrednie az iszlám fenyegetése miatt. Az ortodox főpásztor azzal vádolja az amerikai vezetőket és szövetségeseiket, hogy tönkretették hazáját, Irakot.

A 40 éves metropolitától az Egyesült Királyság decemberben megtagadta a beutazási engedélyt annak ellenére, hogy hivatalos meghívást kapott egy találkozóra Károly herceggel. Az amerikai katolikus újsággal megosztotta nézeteit az iszlámról és kiemelte miért értékeli nagyra a példát, amelyet Magyarország mutat a közel-keleti keresztények iránti tisztelet terén.

"Nem térhetünk vissza, hogy újjáépítsük otthonainkat és templomainkat valós biztonság nélkül, szóbeli garanciákra alapozva Az iraki helyzet kapcsán a moszuli szír ortodox érsek elmondta: „az olyan rossz, hogy senkiben nem bízhatunk magunk körül. Most mindenki a falvakba való visszatérésről beszél a Ninivei-fennsíkon és Moszulban, de ez nem jó ötlet. Nem térhetünk oda vissza, hogy újjáépítsük otthonainkat és templomainkat valós biztonság nélkül, pusztán szóbeli garanciákra alapozva. A biztosíték nem az iraki vagy a kurdisztáni kormánytól kell jöjjön, hanem a nemzetközi közösségtől és az ENSZ-től. Ha nem kapunk ilyen garanciákat, butaság lenne a visszatérés. Az ún. Iszlám Államot támogató arab lakosság még mindig ott van és el akarja venni földjeinket, falvainkat. Egyelőre minden a régi, az országot ellenőrzés alatt tartó pártok nem változtak, nincs erős kormány Bagdadban” – fogalmazott keserűen Nikodémusz metropolita. - "A saját földünkön fogunk meghalni, az nem megoldás, hogy elhagyjuk országunka."

"Ha nem mehetnek vissza illetve nem kapnak garanciákat, az USA és Európa elsőbbséget kellene, hogy adjon a keresztényeknek a bevándorlás esetén?" – hangzott a következő kérdés.

Nem, a saját földünkön fogunk meghalni. Az nem megoldás, hogy elhagyjuk országunkat. A megoldás az, hogy segítenek nekünk itt maradni. Ez egy történelmi és szent föld számunkra” – nyomatékosította a moszuli szír ortodox érsek. Tekintsenek bennünket akár békáknak, azt is elfogadjuk, csak védjenek meg minket Az új amerikai elnök kapcsán elmondta: „Meg kell próbálni ezt a másfajta politikai utat. Obama, Clinton és Bush régi politikai vonala tönkretette az életünket és az országunkat. Mindent elveszítettünk: templomainkat, kolostorainkat, otthonainkat, még méltóságunkat is”. „Az Egyesült Államok és azok, akik támogatják az USA-t mind felelősek Irak elpusztításáért. Újjá kellene építeniük az országot, ha hisznek az emberi jogokban.

Egy szír hívő Ausztráliában földet vett és építeni akart házakat, hogy eladja. A sydneyi kormány nem adott rá engedélyt, mert a földjén találtak nyolc védett békát, ezért újabb hatalmas költségek után egy másik helyen kellett elkezdenie az építkezést.” A moszuli szír ortodox érsek ezután feltette a kérdést: „Nekünk, akik Jézus nyelvét beszéljük, pedig nincsenek jogaink, hogy bárki is megvédjen bennünket? Tekintsenek bennünket akár békáknak, azt is elfogadjuk, csak védjenek meg minket, hogy földünkön maradhassunk. Amikor Magyarországról van szó, büszke vagyok erre az országra."

Az amerikai katolikus lap újságírója ezt követően rákérdezett, hogy vajon Trump elnöknek is fel kellene-e állítania egy államtitkárságot az üldözött keresztények védelmére?

A moszuli szír ortodox érsek válaszában hangsúlyozta: „Amikor Magyarországról van szó, büszke vagyok erre az országra. Remélem és imádkozom, hogy Amerika hasonlóan cselekedjen, mert végre először érzem magam elismert kereszténynek egy nyugati országban, mint Magyarország. A magyar kormány egymillió dollár támogatást nyújt számunkra, tisztelettel van irántunk és úgy érezzük, hogy keresztény országban vagyunk. Ezt nem érzem Amerikában vagy Európában.

Erős kormányra lenne szükség Bagdadban és jogrendre A muzulmánokkal való együttélés kapcsán Nikodémusz metropolita rámutatott: „Ez csak a jogrend, a társadalom és a rendőrség segítségével lehetséges. És ez a probléma. Egy erős kormányra lenne szükség Bagdadban és jogrendre. Ezek nélkül nem élhetünk együtt senkivel keresztényként. Itt a kurdisztáni Erbilben békében élünk, mert van egy erős kormány, jogrend, ami védelmez bennünket” – zárta interjúját Nikodémusz metropolita, Moszul szír ortodox érsek a National Catholic Register amerikai katolikus lapnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

"Jézus Krisztus egyháza nem döntheti el tetszése szerint, hogy akar-e „missziót” folytatni, vagy sem."

Klaus Douglass

"A keresztyén szeretet lényege szerint különbözik minden más szeretettől.”

Klaus Douglass

"Az újszövetségi gyülekezetnek két egyenértékű középpontja volt: az istentiszteleti összejövetel és a házközösség.”

Klaus Douglass

"Aki közölni akarja másokkal a jó hírt, annak magának is jó hírré kell válnia. És nem várhatjuk el, hogy az emberek Krisztusra hagyatkozzanak, ha mi magunk nem hagyatkozunk rá."

Klaus Douglass

"Egyetlen emberben sincs meg az összes képesség, amely ahhoz szükséges, hogy egy gyülekezetnek csak megközelítőleg is nyújtani tudja mindazt, amire szüksége van. Minden keresztyén kapott valamilyen kegyelmi ajándékot Istentől – és megkapta a hozzá tartozó feladatot is."

Klaus Douglass

"Álmainknak eléggé merészeknek kell lenniük ahhoz, hogy Istennek helye legyen bennük.”

Klaus Douglass

"Nincs még egy médium, amely alkalmasabb lenne rá, hogy emberekei hozzásegítsen ahhoz, hogy hitre jussanak, a hitben növekedjenek, és hitüket másokkal is megosszák, mint a keresztyének otthonai.”

Klaus Douglass

"A keresztyén hit nem normák és szabályok rendszere, és nem is világnézet vagy tan. A keresztyén hit az ember és Jézus Krisztus között létrejött bizalmi kapcsolat."

Klaus Douglass

"Jézus Krisztus a válasz korunk spirituális éhségére. Ezt azonban nem elég csupán állítani. Ennek megtapasztalhatóvá kell lennie gyülekezeteinkben."

Klaus Douglass

"A jövő presbitériumának feladata a következő: „víziókat kialakítani, víziókat továbbadni, víziókat meggyökereztetni”.

Klaus Douglass

"Luther szándéka az volt, hogy az egyház üzenetét bibliai alapokra helyezze, külső formáját pedig kora színvonalára emelje. Az egyház ez idő szerint olyan állapotban van, amely nem felel meg sem az egyik, sem a másik követelménynek."

Klaus Douglass

"Reformátoriak akkor lehetünk, ha tovább építjük a reformátorok művét, nem pedig, ha konzerváljuk."

Klaus Douglass

"A reformáció nem a tizenhatodik század eseménye, hanem ránk váró feladat."

Klaus Douglass

"A jövő egyházáról álmodni annyi, mint Isten álmainak nyomába szegődni.”

Klaus Douglass

"A pénzügyi és személyi gondoknál is nagyobb baja egyházunknak, hogy nincsenek álmaink.”

Klaus Douglass

"A keresztyén közösség nem annyira eszmény, amelynek elfogadását megkövetelhetjük, mint inkább feladat, amely elé Isten állított bennünket.”

Klaus Douglass

"A legfőbb megbízatás, amit Jézus egyházának adott, nem az, hogy gondot viseljen az emberekre, hanem hogy tanítvánnyá tegye őket."

Klaus Douglass

"Az egyház keretei nem tetszőlegesek. Azokat a középpontnak kell formálniuk, illetve a kereteknek a lehető leghatározottabban kell a középpontra mutatniuk."

Klaus Douglass

GYÜLEKEZETI HÍREK

INNEN-ONNAN